atlar için için ürünler (2)

Badem

Badem

Bademin kökeni, Orta Doğu'ya yakın sıcak ve kuru bölgelerden gelmektedir ve 3000 yıldan fazla bir süredir tüketilmektedir. İspanya'nın fethi sırasında, Arapların yanlarında getirdikleri ana narenciye tohumları ile birlikte badem de ekilmişti. Bademin Akdeniz kıyısı boyunca, özellikle Tunus'ta yayılması gerçekleşmiştir. Badem, Latince Prunus amygdalus adından gelmektedir; tatlı veya acı (sert) olarak iki çeşidi vardır. Bu, meyvenin bir kabuğu (bir mermi) olup, açık renkli, çıtır (canlı) bir yağlı tohumdur ve tatlı (şekerli) veya acı (sert) olabilir (yabanı çeşidi). Bu, fitosteroller, tekli doymamış yağ asitleri, protein, lif, vitaminler (B1, B2, B3 ve E), magnezyum, manganez, bakır, fosfor, demir, çinko, kalsiyum ve potasyum açısından zengin olduğu için büyük bir besin değeri taşıyan bir kuruyemiştir. Bu, yüksek kalori içeriği ile enerji açısından iyi bir kaynaktır.
Antep Fıstığı

Antep Fıstığı

Fıstık, Akdeniz iklimine özgü bir çalıdan üretilen kuru bir meyvedir; Latin adı Pistacia vera L. ve Anacardiaceae familyasındandır. Küçük, yeşilimsi renkte ve tatlı bir lezzete sahip bir tohum şeklinde olup, olgunlaştığında açılan bir kabuk içinde yer alır. Botanik açıdan fıstık, ince meyve eti (mésocarpe) ve dış kabuğa (exocarpe) sahip bir druptur; içinde tek bir tohum barındıran sert bir çekirdek (endocarpe) bulunur. Bu tohumun açık yeşil renkli, ince kırmızımsı bir zarla kaplı kotiledonları yenilebilir. Fıstık, günümüze kadar yetiştirilen en eski tohumlardan biridir; kökeni Asya'dır ve uzun zamandır Tunus'ta da yetiştirilmektedir. Fıstık, çiğ olarak, bademler gibi, veya kavrulmuş olarak tüketilebilir. Genellikle aperatiflere eşlik eder. Fıstık, soslara, iç harçlara, terrinlere, böreklere, dondurmalara ve tatlılara eklenir.