Ayçiçeği Tohumları
Bu bitki, yılda bir ürün veren, papatya familyasına ait büyük çiçekli bir bitkidir. Bitkinin sapları 3 metreye kadar uzanabilir ve çiçekleri 30 santimetreye kadar çaplanabilir. Bu bitki, sınırlı sulama imkanlarına sahip her bölgede yetişebilir. Ayrıca bu cinsten yetmiş tür bulunmaktadır.
Yüksek yağ içeriği nedeniyle, yağ üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır. Hafif kavrulmuş, tuzlu, tuzsuz, soslu ve biberli olarak satılmaktadır.
Ayrıca ayçiçeği tohumları ile yapılan fırın ürünleri de bulunmaktadır. Besin değerlerine göre, karbonhidrat 18.76 g, şeker 2.62 g, yağ 49.57 g, protein 22.78 g, vitamin E (230%) 34.50 mg, kalsiyum (12%) 116 mg'dır. Ayçiçeği tohumları, küçük ve lezzetli atıştırmalık yiyeceklerden biridir.
Bunun yanı sıra, insan sağlığı için çok değerli bir besindir. Özellikle ayçiçeği tohumlarındaki çeşitli vitaminler ve lifler, sağlıklı olmak için vücudun ihtiyaç duyduğu eksiklikleri tamamlamaktadır.